Бруксизъм

С терминът "бруксизъм" или "бруксомания"се означава несъзнателното скърцане и стискане със зъби. Обикновено това става по време на сън и в по-редки случаина в будно състояние.  Често пациентите дори и не подозират за заболяването си. 

С течение на времето, бруксизмът може да причини болки в ставите на челюста и зъбите, както и абразирането им. Зъбите могат да "излязат" от зъбната дъга и да причинят нарушения в захапката.

Причини за бруксизъм

Какви са причините всъщност за това състояние не е съвсем ясно. Зъболекарите отдават голямо значение на натовареното ежедневие и стресът.

Причината за бруксизма обикновенно се дължи на психическа напрегнатост и стрес.   Друга възможна причина за поява на бруксизъм може да бъде наличието на неправилно подредени зъби или неправилно изработени зъбни пломби, зъбна коронка или коронки, мостове.
 

 

 

Как се открива бруксизмът

Диагностицирането на наличие на бруксизъм понякога е много трудно, защото самият пациент често дори и не подозира за него. 

Едва в по-напреднал стадий на бруксизъм /стискане и скърцане със зъби/ при преглед от зъболекар се установява наличието на необратими последствия  - изтриване на зъбите, което обикновенно протича с болка и чувствителност, разместване на зъбните редици и др. 


Единствено в България при нас в Дентален център Ес Би Си използваме индивидуални електронни тестове, които установяват наличието на бруксизъм.


 

Лечение на бруксизъм

За лечение на бруксизъм се изработват шини, които предпазват зъбите от по-сериозно изтриване. При определени случаи могат да се назначат временно миорелаксанти, които спомагат за отслабване на мускулатурата.

При проблеми в дъвкателната функция и появата на силна чувствителност се прави корекция на изтритите зъби. 

 
 
   

бруксизъм шина цена I бруксизъм шини

шини за бруксизъм (стискане на зъби)

несъзнателно стискане на зъби 

 

бруксизъм при възрастни

бруксизъм I бруксомания

бруксизъм симптоми