Естетична дентална медицина

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ?

                        

Основни причини за потъмняването и оцветяването на зъбите са пигментите в някои храни и напитки, сред които редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Силните естесвени пигменти се съдържат в червеното вино, кафето, черния чай, какаото, колата. Други причини са възрастта, генетични оцветявания (тетрациклинови, хипоплазии, недостатъчност на емайла и дентина и др.), цигарите, зъбната флуороза.

Съществува разлика между степента на избелване на зъбите при различните нюанси – най-добре се повлияват кафявите, червените, жълтите, оранжевите оцветявания, по-слабо зеленикавите, синкавите, сивкавите. Вътрешните оцветявания на зъбите, дължащи се на променен цвят на дентина под емайла /например вследствие на лошо проведено кореново - ендодонтско лечение на умъртвен зъб /, почти не се повлияват от такова избелване на зъбите . При вътрешни оцветявания е по- подходящо да се направи вътрешно ендодонтско избелване на зъбите. Повече информация за вътрешното ендодонтско лечение на преоцветени и умъртвени зъби можете да намерите. ТУК

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ. КАК МОГАТ ДА СЕ ИЗБЕЛЯТ ЗЪБИТЕ?      

          

 

Избелването на зъбите е козметична процедура. Външното избелване на зъби може да се осъществи чрез два метода за ибелване на зъбите:

- професионално избелване на зъбите от зъболекар /известно още и като офис избелване на зъбите, избелване на зъбите в кабинет и т.н./. При този метод избелването на зъби се извършва от квалифициран лекар стоматолог. Стоматологът нанася и активира гел с помощта на специална лампа. Процедурата по избелване на зъбите се извършва в рамките на само едно посещение. Повече за професионалното избелване на зъби можете да намерите при нас.

- самостоятелно избелване на зъбите с шини в домашни условия най-общо протича със снемане на индивидуални отпечатъци от зъбите на пациента, които се изпращат за изработване на индивидуални шини  за избелване в зъботехническата лаборатория. В готовите индивидуални шини за избелване на зъбите  се поставя избелващ гел за избелване на зъби. Тази процедура за избелване на зъбите се повтаря няколко дни подред за по 1-2 часа или по време на сън. Още информация за домашното избелване на зъби с шини можете да прочетете .

 

 

Каква е разликата между двата вида избелване?

Каква е разликата между двата вида избелване на зъбите?

Самостоятелното избелване на зъбите е опасно, защото няма възможност за точно дозиране на гела за избелване в цялата уста. Системното неконтролирано използване на гела за избелване на зъбите може да доведе до трайна свръхчувствителност на зъбите. Има по-слаб избелващ ефект в сравнение с професионалното избелване в кабинет. Желаният ефект за избелване на зъбите се получава след многократни и продължителни процедури. Обикновено е нужно много време за извършването им.

Професионалното избелване на зъбите е точно дозирано от вашия лекар по дентална медицина, избелването на зъбите се извършва под негово ръководсво и има продължителност колкото един записан час. Ефектът от избелване на зъбите в кабинет е по-продължителен; освен това по-рядко се наблюдава свръхчувствителност на зъбите.

Безопасно ли е избелването на зъби?

Да! Избелването на зъби от стоматолог се счита за една от най-безопасните процедури в козметичната стоматология. Избелващите гелове за зъби, използвани в нашият стоматологичен център са клинично тествани и напълно безопасни. При избелването на зъби по никакъв начин не се засяга структурата и химичният състав на зъбният емайл. Избелването на зъби не влияе върху здравината на зъбите, а само премахва оцветителите от емайла на зъбите.

Колко дълго можем да запазим желаният ефект от избелването на зъбите?

При всеки пациент този срок от избелването на зъбите е различно дълъг. За да запазите белият цвят на вашите избелени вече зъби, ние препоръчваме редовно миене на зъбите с четка и паста поне по  2 пъти на ден, както и почистване с конец за зъби. Избягвайте прекалената употреба на кафе, цигари, силен черен чай, червено вино и други оцветяващи напитки и храни. При пушачите ефектът от избелването на зъбите обикновено намалява по-бързо.

Има ли някакви странични ефекти при избелването на зъбите?

По време на процедурата по избелване на зъбите е възможно да се появи чувствителност у някои пациенти. В редки случаи  при избелването на зъбите може да се появяват незначителни усещания за изтръпналост след процедурата по избелване на зъбите, които отшумяват след няколко часа.

 

Undefined

ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БИ СИ

Ние предлагаме цялостно и комплексно обслужване на своите пациенти във всички области на денталната медицина.

Нашата главна цел е да направим Вашето зъболечение КАЧЕСТВЕНО, ПРИЯТНО, УДОБНО и БЕЗБОЛЕЗНЕНО.

Адрес:

ул. Александър Македонски 2
гр. София
+359 886 06 77 58
+359 887 46 83 30

Работно време

.

  • Понеделник - Петък: от 8.00 до 20.00 часа
  • Събота: почивен ден
  • Неделя: почивен ден