Домашното избелване трябва да се прилага само след консултация с дентален лекар и под неговото наблюдение. Преди да се пристъпи към процедурата, задължително е да се почистят зъбите от плака и зъбен камък.

При домашното избелване се използват различни видове гелове, ленти, разтвори и други. Те съдържат карбамиден пероксид, но в много по-малък процент. За да се задържи гелът върху зъбите, се изготвят индивидуални шини, в които се аплицира гелът. Индивидуалните шини за домашно избелване се изработват в зъботехническа лаборатория. Те могат да бъдат носени  от 20–30 минути до няколко часа на ден в продължение на 10–14 дни. Ефектът от домашното избелване е по-малък, защото и концентрацията на избелващия агент е по-малка. Обикновено след избелването може да се получи чувствителност на зъбите от топло и студено, която е временна и отминава след няколко дни.

Самостоятелното избелване е опасно средство за избелване, защото няма възможност за точно дозиране на гела в цялата уста. Системното неконтролирано използване може да доведе до трайна свръхчувствителност на зъбите. Има по-слаб избелващ ефект в сравнение с професионалното избелване с лампа. Желаният ефект се получава след многократни и продължителни процедури. Обикновено е нужно много време за извършването им.