Ставните протези осигуряват висока степен на издържливост, като по този начин гарантират стабилност в дългосрочен план. Този вид протези имат много предимства от естетична гледна точка, тъй като почти не могат да бъдат различени от естествените зъби. Ставните протези са подходящ вариянт за протезиране при  наличието на запазени относително здрави естествени зъби. 

За разлика от класическите плакови акрилни протези, които са много по-големи по обем и имат неестетични метални куки, ставните протези почти не се забелязват. За окачване на този вид протези служат зъби с поставени върху тях коронки, като короните се поставят специални куки. Най-често те лежат на задната част на зъбите и не се виждат. Към протезната кука се закрепва снемаема зъбна конструкция, която е окачена между две корони. 

За да бъдат ставните протези достатъчно стабилни и устойчиви на дъвкателното натоварване, е необходимо те да бъдат закрепени за по-голям брой естествени зъби, които да послужат за здрава опора на конструкцията. Тези зъби се изпиляват и върху тях се поставят зъбни коронки.
С монтиране на короната, лежащият под нея зъб получава оптимална защита и е максимално предпазен от външни влияния. Следва монтиране на ставната протеза. Сглобяването на двете части е значително лесното при сваляне за почистване на зъбопротезната конструкция. Ставните протези гарантират изключителна стабилност.