Периодонтит: Колко е опасен?

Периодонтит: Колко е опасен?

Submitted by admin on Mon, 2023-08-21 21:08 with 0 comment

Периодонтит: Колко е опасен?

Периодонтитът е сериозно заболяване на устната, което засяга възпалените тъкани около зъбите. Той е възпалително заболяване, което може да предизвика сериозни проблеми и компрометира здравето на зъбите и венците. Въпреки че периодонтитът е разпространена причина за загуба на зъби, много хора не осъзнават колко опасна може да бъде тази заболяване.

Една от основните причини за периодонтита е натрупването на зъбен камък и налагането на зъбни плаки по дъска и венеца. Това довежда до възпаление на венеца, което увеличава лошата бактериална активност в устната  и води до унищожаване на връзката между зъбите и венеца.

След като връзката е разрушена, бактериите могат да достигнат до корените на зъбите, където могат да причинят повече възпаление и инфекция. Ако тази инфекция се разпространи, тя може да причини загуба на костта около зъбите и като резултат зъбите да станат нестабилни и да се поклатят.

Един от най-опасните аспекти на периодонтита е, че много хора не осъзнават симптомите му докато не е прекалено късно. Често се появява като лека или дори безболезнена възпалителна реакция, която е трудно да се открие самостоятелно. Пациентите може да имат няколко симптома като кървене на венците при четкане на зъби, лош дъх, чувствителност при прием на студени или горещи напитки и храни, или дори усещане на венци, които се оттеглят от зъбите.

Независимо от липсата на ясни симптоми, периодонтитът може да доведе до сериозни проблеми, ако не се лекува своевременно. В крайна сметка, загубата на зъбите може да се окаже последствие от периодонтита, което оказва икономически, социални и емоционални последици.

Липсата на зъби може да причини затруднения при храненето и говоренето, което може да се отрази на психологическото и емоционалното благополучие на индивида. Загубата на зъби също така може да причини компрометиране на лицевата естетика и намаляване на самочувствието.

В заключение, периодонтитът е опасно заболяване, което може да доведе до сериозни последствия.  Важно е да се подчертае, че периодонтитът е изцяло предотвратимо и лечимо състояние, ако се отдели грижа и внимание за устната хигиена и се посещава редовно зъболекар. Профилактичните мерки като правилната хигиена, редовни посещения при зъболекаря и здравословни навици могат да допринесат за предотвратяването на периодонтита и запазването на здравето на нашите зъби и венци.

LEAVE A REPLY

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Тагове

ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БИ СИ

Ние предлагаме цялостно и комплексно обслужване на своите пациенти във всички области на денталната медицина.

Нашата главна цел е да направим Вашето зъболечение КАЧЕСТВЕНО, ПРИЯТНО, УДОБНО и БЕЗБОЛЕЗНЕНО.

Адрес:

ул. Александър Македонски 2
гр. София
+359 886 06 77 58
+359 887 46 83 30

Работно време

.

  • Понеделник - Петък: от 10.00 до 19.00 часа
  • Събота: почивен ден
  • Неделя: почивен ден