Избелване на зъбите с UV лампа

Кои са основните причини за оцветяване на естествените зъби?

Основни причини за потъмняването и оцветяването на зъбите са пигментите в някои храни и напитки, сред които редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Силните естествени пигменти се съдържат в червеното вино, кафето, черния чай, какаото, колата. Други причини са възрастта, генетични оцветявания (тетрациклинови, хипоплазии, недостатъчност на емайла и дентина и др.), цигарите, зъбната флуороза.

Съществува разлика между степента на избелване на зъбите при различните нюанси – най-добре се повлияват кафявите, червените, жълтите, оранжевите оцветявания, по-слабо зеленикавите, синкавите, сивкавите. Вътрешните оцветявания на зъбите, дължащи се на променен цвят на дентина под емайла /например вследствие на лошо проведено кореново - ендодонтско лечение на умъртвен зъб /, почти не се повлияват от такова избелване. При вътрешни оцветявания е по- подходящо да се направи вътрешно ендодонтско избелване. Повече информация за вътрешното ендодонтско лечение на преоцветени и умъртвени зъби можете да намерите

 

 
   
 

Как могат да се избелят зъбите?

Избелването на зъбите е козметична процедура, която може да бъде извършена външно или вътрешно. Външното избелване на зъби може да се осъществи чрез два метода:

- професионално избелване на зъбите от зъболекар /известно още и като офис избелване на зъбите, избелване на зъбите в кабинет и т.н./. При този метод избелването на зъби се извършва от квалифициран лекар стоматолог. Стоматологът нанася и активира гел с помощта на специална лампа. Процедурата се извършва в рамките на само едно посещение. Повече за професионалното избелване на зъби можете да намерите

- самостоятелно избелване на зъбите с шини в домашни условия най-общо протича със снемане на индивидуални отпечатъци от зъбите на пациента, които се изпращат за изработване на индивидуални шини  за избелване в зъботехническата лаборатория. В готовите индивидуални шини за избелване на зъбите  се поставя избелващ гел. Тази процедура се повтаря няколко дни подред за по 1-2 часа или по време на сън. Още информация за домашното избелване на зъби с шини можете да прочетете 

Каква е разликата между двата вида избелване? Самостоятелното избелване е опасно, защото няма възможност за точно дозиране на гела в цялата уста. Системното неконтролирано използване може да доведе до трайна свръхчувствителност на зъбите. Има по-слаб избелващ ефект в сравнение с професионалното избелване в кабинет. Желаният ефект се получава след многократни и продължителни процедури. Обикновено е нужно много време за извършването им. Професионалното избелване е точно дозирано от вашия лекар по дентална медицина, то се извършва под негово ръководсво и има продължителност колкото един записан час. Ефектът му е по-продължителен; освен това по-рядко се наблюдава свръхчувствителност. Безопасно ли е избелването? Да! Избелването от стоматолог се счита за една от най-безопасните процедури в козметичната стоматология. Избелващите гелове, използвани в нашият стоматологичен център са клинично тествани и напълно безопасни. При избелването по никакъв начин не се засяга структурата и химичният състав на зъбният емайл. Избелването не влияе върху здравината на зъбите, а само премахва оцветителите от емайла Колко дълго можем да запазим желаният ефект? При всеки пациент този срок е различно дълъг. За да запазите белият цвят на вашите зъби, ние препоръчваме редовно миене на зъбите с четка и паста поне по 2 пъти на ден, както и почистване с конец. Избягвайте прекалената употреба на кафе, цигари, силен черен чай, червено вино и други оцветяващи напитки и храни. При пушачите ефектът от избелването обикновено намалява по-бързо. Има ли някакви странични ефекти? По време на процедурата е възможно да се появи чувствителност у някои пациенти. В редки случаи може да се появяват незначителни усещания за зтръпналост след процедурата, които отшумяват след няколко часа.

Вътрешно избелване на зъб след ендодонтско кореново лечение

Ендогенното избелване се прилага при зъби, оцветени или потъмнели в резултат на ендодонтско лечение или вследствие на травма /умъртвени зъби/.  Когато зъбът се умъртви той често потъмнява, а в резултат на по-старите методи на запълване на кореновите канали може да придобие розов оттенък. Промяната в цвета е очевидна, особено ако става въпрос за предни зъби. Чрез ендодонтското(ендогенно) избелване се постига изсветляване до цвета на съседните зъби. Методът е щадящ, защото пациентът запазва собствения си зъб и не се налага изработка на корона или фасета единствено поради нарушената естетика на усмивката.

          За да бъде избелен зъбът по този начин, са необходими няколко посещения в кабинета. Най-напред се прави малък отвор в задната част на потъмнелия зъб, където стоматологът поставя и збелващ гел. Зъбът се затваря с временна пломба. При следващото посещение се поставя нов гел, и така, след около 3 до 5 посещения, зъбът се избелва до необходимия цвят. Накрая се поставя малка естетична фотополимерна обтурация (пломба), която не се вижда, тъй като е разположена на задната стена на зъба. Ако зъбът има стари пломби се налага те да се сменят, защото техния цвят не може да бъде променен и ще изглеждат по-тъмни на фона на избеления зъб. 

 

* Всички снимкови материали са заснети от SBC Dental и са обект на авторско право.

 

ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БИ СИ

Ние предлагаме цялостно и комплексно обслужване на своите пациенти във всички области на денталната медицина.

Нашата главна цел е да направим Вашето зъболечение КАЧЕСТВЕНО, ПРИЯТНО, УДОБНО и БЕЗБОЛЕЗНЕНО.

Адрес:

ул. Александър Македонски 2
гр. София
+359 886 06 77 58
+359 887 46 83 30

Работно време

.

  • Понеделник - Петък: от 10.00 до 19.00 часа
  • Събота: почивен ден
  • Неделя: почивен ден