Изграждане на силно разрушени зъби

Счупен зъб ? Разрушен зъб ? Трябва ли да се извади счупеният зъб ? 

В съвременното зъболечение силно разрушените зъби най-често не се налага да бъдат изваждани. Ние в SBC Dental ще направим в всичко възможно да лекуваме, изградим и спасим един счупен или разрушен до венеца зъб. 

Изграждане на счупен зъб. Лечение на счупен зъб. Изграждане на счупен до корен зъб. Как се прави?

Изграждането на силно разрушени зъби става с предхождащо пролекуване на зъбите (ендодонтско кореново лечение). При това ендодонтско лечение трябва да бъдат премахнати всякакви инфекции и възпаления от зъбните корени и канали и едва тогава можем да пристъпим към изграждане и възстановяване на счупения разрушен зъб и на зъбната коронка. 

Как се възстановяват дълбоко разрушените зъби ?

Масово най-често използван от зъболекарите вариант за възстановяване и изграждане на силно разрушен и увреден зъб е цялостното изграждане в клиниката. При този метод за възстановяване на увредения зъб се използва така нареченото поставяне на щифт- щифтово изграждане. Зад това така наречено щифтово изграждане" се крият различни методи, от които в голяма степен зависи успешното лечение.

Най-разпространеният и масов вариант на щифтовото изграждане е поставянето на МЕТАЛЕН щифт. Този метален щифт обикновено може да бъде щифт с резба или щифт със залепване. При металните зъбни щифтовете, които са с резба, много често при навиването и поставянето се предизвиква фрактуриране (спукване) на зъбния корен,  което за съжаление води до изваждане на зъба (непосредствено или на по-късен етап във времето)

Другият вид метални щифтове се фиксират в зъбният корен чрез залепване (циментиране със цимент). При поставяне на този тип метални зъбни щифтове за изграждане на разрушени зъби няма голяма опасност от спукване-фрактуриране на зъбния корен, но за съжаление има други рискове.

На първо място металните щифтове са много по-твърди в сравнение с естествения зъбен дентин и при силното натоварване в устата,  те не могат да компенсират поддаването на дентина. В следствие на този естествен процес, във времето металните зъбни щифтове обикновено се разлепват и падат, като най-често обаче преди това да се случи,  първоначално те постепенно се разхлабват и под тях неконтролирано започват да навлизат слюнка и бактерии, което води до образуване на вторичен кариес под обтурацията (зъбната пломба) или под зъбната коронка била тя металокерамична или циркониева коронка.

Друг нежелан ефект при изграждане на разрушени и счупени зъби с метални щифтове е просмукването на метални окиси от щифта към дентина на корена, което в последствие предизвиква възпаление и неприятни миризми. Всички видове МЕТАЛНИ щифтове проявяват потенциал за корозия, особено при наличие на биметализъм и/или влага, което допринася за перфорации, фрактури и счупване на корена на зъба и възпаление на кореновия канал. 

Ние в SBC Dental, практикуваме съвременно и качествено зъболечение без компромиси. Затова ние НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ МЕТАЛНИ ЩИФТОВЕ за възстановяване на разрушени и счупени зъби. Ние използваме специални фиброщифтове (фотополимерни щифтове). 

Защо фибро щифтовете са по-добър вариант от металните щифтове?

  • Първо, фиброщифтовете са по-добри с това,  че те са изградени от фибро влакна, които имат изключителна здравина. При натоварването им в устната кухина фиброщифтовете подават заедно със зъбния дентин и разпределят напрежението върху кореновия дентин по по-благоприятен начин от металните щифтове. . Това предотвратява отлепването и отделянето на щифта от зъба и предотвратява риска от вторични кариеси.
  • За разлика от металните зъбни щифтове, фиброщифтовете се залепват със зъбната тъкан и стават едно цяло. Така може да се изгради фотополимерно зъбно пъче и да се постави керамична коронка или циркониева коронка по желание на пациента.
  • Фотополимерните щифтове не предизвикват възпаления и алергии; те са с отлична биопоносимост не възпаляват кореновия канал.
  • Фиброщифтовете са с отлична естетика 
  • Ако след време се наложи последващо лечение на изгражданият зъб, фиброщифтът може да бъдат премахнат без никакви усложнения за минути, без никаква допълнителна травма на зъба и кореновия канал.
  • Тъй като фиброщифтовете имат по-голяма якост на огъване спрямо металните щифтове, те са по-устойчиви на умора и имат далеч по-дълъг живот.
  • Фиброщивтовете са изключително подходящи за изграждане на счупен зъб с фотополимер.

Друг успешен метод за щифтово изграждане и възстановяване  на счупени и дълбоко разрушени зъби, който използваме ние в SBC Dental e изработване на индивидуален щифт в нашата зъботехническа лаборатория (пинлей). Този вид щифт се изработва индивидуално специално за всеки пациент в лабораторни условия и в последствие, се поставя в устата на пациента в клиниката от зъболекар. За нашите лабораторно изработените щифтове (пинлеи) ние в SBC Dental НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ МЕТАЛ. 

Изграждане на счупен зъб и изграждане на разрушен зъб - цена. Колко струва поправка на счупен зъб?

 

Често задавани въпроси за поправка, възстановяване и изграждане на счупени и разрушени зъби

 

++++++++ ⇒ ⇒ ⇒
+++++++++⇒ ⇒ ⇒
++++++++⇒ ⇒ ⇒
++++ ⇒ ⇒
+++++

ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БИ СИ

Ние предлагаме цялостно и комплексно обслужване на своите пациенти във всички области на денталната медицина.

Нашата главна цел е да направим Вашето зъболечение КАЧЕСТВЕНО, ПРИЯТНО, УДОБНО и БЕЗБОЛЕЗНЕНО.

Адрес:

ул. Александър Македонски 2
гр. София
+359 886 06 77 58
+359 887 46 83 30

Работно време

.

  • Понеделник - Петък: от 10.00 до 19.00 часа
  • Събота: почивен ден
  • Неделя: почивен ден