Бруксизъм скърцане със зъби

Какво е бруксизъм?
С терминът "бруксизъм" или "бруксомания" се означава скърцането и стискането със зъби. Обикновено стискането и скърцането със зъби става по време на сън и в по-редки случаи - в будно състояние. Причината за бруксизма обикновено се дължи на психическа напрегнатост и стрес. Много често пациентите, които страдат от бруксизъм, дори и не подозират за състоянието си.

При пациенти с бруксизъм е напълно противопоказно да се поставят металокерамични коронки и мостове. Причината е, че пациентите, страдащи от бруксизъм, стискат прекалено силно зъбите си и така отчупват парченца от металокерамичните мостове и корони.

С течение на времето, стискането и скърцането със зъби - бруксизмът, може да причини болки в ставите на челюста и болки в зъбите, както и бързо абразиране на зъбите. Зъбите на хора, страдащи от бруксизъм, могат да "излязат" от зъбната дъга и да предизвикат нарушения в захапката.

При пациенти с металокерамични корони и мостове е възможно при стискане със зъби да се отчупи керамика от конструкциите, което нарушава тяхната функционалност и естетика.  Скърцането и стискането на зъбите също така може да причини редица усложнения в захапката.

Бруксизмът е състояние, което трудно може да се установи. Трудно е да се установи дали пациентът стиска и скърца със зъбите си, тъй като това се случва основно по време на сън. Затова в повечето случаи бруксизмът се установява твърде късно, когато вече е предизвикал много поражения върху зъбите и ставите. За да се избегнат подобни усложнения е препоръчително преди поставяне на металокерамични корони и мостове да се направи специален тест за установяване дали пациентът страда от бруксизъм или не, т. е. дали стиска, скърца или търка своите зъби. При отрицателен резултат от тестът за наличие на бруксизъм може да се пристъпи към поставяне на металокерамични коронки и мостове.

 Пациент с бруксизъм, който е абразирал своите долни зъбив течение на времето 
 

   

Лечение на бруксизъм със зъбни шини
Зъбните шини за лечение на бруксизъм биват два основни вида:

дневни зъбни шини за лечение на бруксизъм /скърцане и стискане със зъби/ - този вид шини за лечение на бруксизъм са финни, почти не се забелязват и могат да се носят през деня. Изработват се от твърд материал.

нощни шини за лечение на бруксизъм и бруксомания - този вид шини за лечение на бруксизъм са по-комфортни за пациента, тъй като се носят само през нощта и в домашни условия, но за разлика от дневните зъбни шини, са по-масивни.

Най-добър резултат при лечението на бруксизъм и бруксомания се постига при лечение в комбинация с дневни и нощни зъбни шини против бруксизъм, след което в повечето случаи бруксизмът отшумява.

В Дентален център Ес Би Си се правят иновативни тестове за откриване наличие на бруксизъм.

 

ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БИ СИ

Ние предлагаме цялостно и комплексно обслужване на своите пациенти във всички области на денталната медицина.

Нашата главна цел е да направим Вашето зъболечение КАЧЕСТВЕНО, ПРИЯТНО, УДОБНО и БЕЗБОЛЕЗНЕНО.

Адрес:

ул. Александър Македонски 2
гр. София
+359 886 06 77 58
+359 887 46 83 30

Работно време

.

  • Понеделник - Петък: от 10.00 до 19.00 часа
  • Събота: почивен ден
  • Неделя: почивен ден